State College, PA - Centre County - Central Pennsylvania - Home of Penn State University

Penns Valley High School renovations progressing

by on July 26, 2018 10:40 AM

SPRING MILLS — Progress continues on a major renovation project at the Penns Valley High School in Spring Mills. Construction began in June 2017 on a $15.5 million project, which includes an upgraded auditorium with a set construction area; a new band room, and changing and storage rooms; new counseling, nurse and principal offices; a secure entryway; a renovated library with small collaboration spaces; air conditioning throughout the building; and a new 1,200-seat gymnasium.

Maple flooring is currently being laid in the new gymnasium, and Penns Valley Athletic and Community Relations Director Nate Althouse expects the new gym to be completely functional for the start of classes on Aug. 27.

A new hallway with a concession stand and restrooms connects the new gymnasium to the original gym. A spacious lobby will feature large-screen televisions with a live feed from athletic events in the gym.

Facilities Manager Bob Miller said the new gym measures 110 by 112 feet, providing an area of 12,320-square-feet of space, and is fully air conditioned. The first scheduled use of the new gym is for a volleyball game in early September. The original gym is fitted with new windows and air conditioning.

The school auditorium has had its stage enlarged and will soon be fitted with 749 new seats. The original ceiling has been removed and replaced with acoustic panels for better sound quality. Behind the stage are new rooms for set construction and storage. A large classroom has also been created beside the auditorium. Althouse also expects these facilities to be ready for use when classes begin.

The new band room has been completed on the west end of the building and features large windows for good lighting. New practice rooms and offices are also located adjacent to the band room.

The main entrance area is complete and features improved security for admitting visitors, and the nurse’s suite and administrators’ offices have been relocated. It also contains an area for students to gather to collaborate on projects.

Althouse praised the project’s construction workers for their efforts.

“These guys are doing a great job,” he said.

Construction will continue through the school year, to be finished in 2019.

 

Comments
Disclaimer: Copyright © 2018 StateCollege.com. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistributed.